Sähköautojen lataus
Tutustu referensseihimme

Sähköauton latausasema kotiin

Oletko hankkimassa sähköautoa? Perinteistä kotitalouspistorasiaa ei suositella turvallisuussyistä käytettäväksi päivittäiseen lataukseen. Lisäksi uuden SFS-EN 62752 -standardin mukaisesti sukopistokkeen latausvirta rajataan jatkossa 8 ampeeriin, mikä pidentää latausaikaa huomattavasti.

Oikein mitoitettu ja oikeanlainen latausjärjestelmä tekee lataamisesta nopeaa ja turvallista. Ensimmäinen askel sen saavuttamiseksi on ottaa yhteyttä meihin. Tulemme tarvittaessa paikan päälle selvittämään sähkönsaatavuuden ja opastamaan oikeanlaisen järjestelmän valinnassa. Järjestelmän sähköistys sujuu käyttöönottotarkastuksineen ammattilaiselta kätevästi!

Mitä tulee huomioida hankkiessa latausasemaa kotiin  

Moni sähköauton hankkimista suunnitteleva vertailee eri sähköautomalleja ja merkkejä perusteellisesti, sekä pohtii hankintaa täyssähköautojen ja erilaisten hybridien välillä. Yhtä tärkeää on ennen hankintaa selvittää käytössä oleva optimaalinen latausteho, jota kodin nykyinen sähköjärjestelmä pystyy ongelmitta luovuttamaan sähköauton latauskäyttöön. Lisäksi on huomioitava, tarvitaanko sähköauton lataamiseen käytetyn sähköenergian mittausta omalla kWh-mittarilla esim. työsuhdesähköauton kohdalla, tai että mahdollinen myöhemmin hankittava perheen toinenkin sähköauto pystytään lataamaan vaivattomasti.

Omakotitalon tai rivitalohuoneiston vanhat ulkopistorasiat eivät useinkaan sovellu edes 16A / 3,6kWh latauskäyttöön, koska pistorasiat ovat tarkoitettu vain hetkittäiseen tehokkaaseen käyttöön (oksasilppurit tms.) tai pienemmille virroille (kausivalot yms.) kuumenemisen sekä palovaaran vuoksi. Vanhemmissa asennuksissa pistorasioiden suojauksesta puuttuu usein myös sähköauton lataamisessa tarvittava vikavirtasuojaus. Mikäli halutaan tilapäisesti käyttää kodin ulkoseinällä olevaa pistorasiaa latauskäyttöön, on pistorasian kunto ja soveltuvuus tarkastettava sähköalan ammattilaisella sekä rajoitettava latausvirta 8A virralle / 1,8kWh latausteholle. Useat vakuutusyhtiöt edellyttävät tilapäislataamiseenkin käytettävän pistorasian tarkastuttamista sähköalan ammattilaisen toimesta.

Sähköauton latausasema asennettuna

Kotiin asennettavia latausasemia on useita erilaisia: On malleja, joiden antamaa latausvirtaa kontrolloidaan vain ajoneuvon omalla tekniikalla. Kehittyneemmät sähköauton latausasemat on varustettu erilaisilla ohjaustekniikoilla, joilla pyritään hyödyntämään edullisemmat pörssisähkön ajankohdat lataamiseen sekä ajoittamaan lataaminen ajankohtaan, kun kodin muu sähkönkulutus on pienempää. Tällöin saadaan sähköauton lataus suoritettua energiatehokkaasti maksimiteholla ylittämättä saatavilla olevaa kiinteistön kokonaisvirtaa.

Sähköauton latausasemaa kotiin hankittaessa on kuitenkin otettava huomioon, että varsinkin varaavalla sähkölämmitysjärjestelmällä varustetussa kodissa on usein lattialämmitykset ja lämminvesivaraajat lämpiämässä yöaikaan, jolloin tehonkulutus on korkeaa. Samoin myös kotiin tultaessa käytetään runsaasti suuritehoisia kodin sähkölaitteita: Laitetaan pesukone päälle, laitetaan ruokaa, imuroidaan ja lämmitetään saunaa.  Tällöin kodin noususulakkeiden nimellisvirta on vaarassa ylittyä, varsinkin jos halutaan ladata sähköautoa samanaikaisesti, on vaarana pääsulakkeiden palaminen. Ratkaisu em. ongelmiin on sähköauton latausasemaa ohjaava kuormanhallinta, joka säätelee auton latausvirtaa muuta sähkökulutusta seuraamalla. Näin sähköauton lataamiseen käytetään optimaalinen saatavilla oleva teho ja sähköauton akut täyttyvät tarvittavalla sähköenergialla mahdollistaen riittävän toimintamatkan sähköisesti.

Olemme käyneet PK -seudulla suunnittelemassa ja toteuttamassa useita erilaisia sähköauton latausjärjestelmiä koteihin pientaloissa sekä rivitaloyhtiöissä, joten sähköauton hankintaa harkitsevan kannattaa pyytää kokenut ja ammattitaitoinen sähköasennusliike kartoitus- ja asennuskäynnille hyvissä ajoin.

Asiakkaidemme kokemuksia

Asunto-osakeyhtiön isännöitsijä, Helsinki

“Ei ole syytä vaihtaa. Hyvää palvelua olemme saaneet.”

  • Ahti Rantala
Lue koko asiakastarina »

Sähkö-Team

Pulttitie 8 (Roihupellon teollisuusalue)
00880 Helsinki

Olemme avoinna arkisin klo 7.30 – 16

Yrittäjät jäsenyritys logo Liitto logoasiakastieto suomen vahvimmat platina sertifikaatti

Copyright © 2024 Sähkö-Team Oy
Ota yhteyttä